Heb het goed met jezelf

Daar stond ze, helemaal alleen op de heidevlakte, tussen een kudde schapen. Het miezerde. We waren verbaasd hier iemand tegen te komen op dit stuk niemandsland op de grens tussen België en Nederland.
Haar beroep was schaapherder, ze was 30 jaar, en samen met haar border collie bewaakte ze de kudde, dag in, dag uit. Uitgedost in een lange regenjas, muts en stevige groene laarzen. De hond dartelde tussen de schapen door en zorgde ervoor dat geen van hen de verkeerde kant opgraasde.
Wij waren de eerste mensen die ze deze zondag sprak. Ik vroeg haar of ze zich eenzaam voelde op deze godverlaten plek, maar ze zei dat ze zich in de stad meer alleen voelde. Ze vertelde dat je het goed met jezelf moet hebben, wil je dit werk kunnen doen. Dat had ze in de afgelopen jaren wel geleerd. Vertrouwen in je eigen kunnen en jezelf leren kennen in alle omstandigheden.
Het was een sereen geheel, die jonge vrouw in haar anorak in de regen met haar 250 schapen en hond die zich af en toe aan haar voeten vleide. Een eenheid, die zoveel rust uitstraalde en op mij een immense indruk maakte. Ik kwam helemaal tot mezelf en dat gevoel kon ik die hele week vasthouden.

Het goed hebben met jezelf, daar gaat het om in het leven. Terwijl je de regen, kou en wind trotseert, want de omstandigheden zijn voor niemand ideaal. Dat vergt inzicht in jezelf, wie je bent en hoe je reageert in elke situatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *