Je innerlijke vuur ontsteken

Je innerlijke vuur ontsteken: doe wat je diep vanbinnen wilt

“Ik zou graag kookworkshops willen geven, maar wie zit er nu op mij te wachten?”
Mijn klant zit tegenover mij op de bank en kijkt mismoedig naar beneden.
“De wereld wacht op jou”, zeg ik tegen haar, “Je bent nodig”. Zet je passie en kwaliteiten in en raak mensen met waar jij goed in bent.”
Ik hoor het mezelf zeggen en denk terug aan al die keren dat ik iets wilde gaan doen, maar hetzelfde dacht bij mezelf: wie zit er op mij te wachten? Dus stelde ik die schrijfwandelcursus maar weer uit.

Je laat je tegenhouden door angst

Ik hoor het vaak in mijn praktijk. Mensen willen een nieuwe baan, een boek gaan schrijven of vrijwilligerswerk gaan doen, maar ze beginnen er gewoon niet aan. En het kan weken, maanden (of zelfs jaren) duren voor ze die eerste stap durven te zetten.
De angst om afgewezen te worden, te falen of niet goed genoeg te zijn komt steekt de kop op, maar omdat je dat niet wil voelen, ga je allerlei argumenten in je hoofd bedenken om het goed te praten:
• Het is nu niet het geschikte moment
• Ik heb het al zo druk
• Mijn kinderen zijn te jong, mijn ouders hulpbehoevend
• Ik ben nu tevreden met mijn leven
• Ik ga eerst nog dit boek nog lezen of deze cursus doen voor ik eraan ga beginnen
• Er is toch geen vraag naar (oftewel: niemand wacht op mij)

Het waakvlammetje blijft aan

En ondertussen lijkt er niks te gebeuren.
Toch wel: van binnen gaat het wringen en wroeten en soms komt het waakvlammetje omhoog dat zegt: ga het nu maar wel doen. En zo gaat dat een tijdje door. Totdat dat innerlijke vuur zo groot wordt dat je er niet meer omheen kunt, dat je alle bezwaren aan de kant zet en er 100% voor gaat.
Dat moment, dat je dat telefoontje wel pleegt dat je al maanden in gedachten geoefend hebt, of nu echt op de verzendknop drukt van die mail, die je inmiddels van buiten kent, dat is een euforisch moment! Een overwinning op jezelf, alsof je persoonlijk de Olympische vlam mag ontsteken.
Dat moment gun ik jou ook.
Vind je het moeilijk om in je eentje die stappen te zetten?
Ik kan je helpen je innerlijke vuurtje aan te wakkeren en je angsten los te laten. Dit kan individueel of in groepsverband.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *