Angst omarmen in coronatijd

Angst omarmen in coronatijd

Misschien vraag je je af waarom in deze coronatijd zoveel mensen bang zijn. Of je hebt zelf ook meer last van angst. Want de wereld stond tenslotte op zijn kop. En ook al zijn de restaurants weer open en draaien de scholen weer, we worden nog steeds geacht afstand te houden van elkaar, want het virus kan elk moment weer toeslaan.

De vijver als metafoor

Vroeger hadden wij thuis een vijver. Hij was zo helder dat je de waterplanten en de vissen kon zien. Ik pakte dan weleens een stok en begon te roeren. Wat er dan allemaal niet boven kwam drijven aan stukjes groen en viezigheid!

Met angst is het net zo. De corona lijkt wel een waterkolk die alles ondersteboven haalt. Dus oude angsten die je diep hebt weggestopt komen ineens aan het oppervlak. Zoals de angst dat je een dierbare kwijtraakt aan corona of de angst dat anderen bepalen wat je moet doen (zoals quarantaine) en oude machtspatronen zichtbaar worden. Juist nu de regels versoepeld worden en veel mensen losser worden in de omgang kan de angst je zicht toch weer vertroebelen en kunnen angstige gedachten je weer in de greep houden.

Heldere vijver

Het liefst zou je zo snel mogelijk die vijver weer helder willen hebben, maar zo werkt het helaas niet. Niet door de angst weg te duwen of te sussen, maar alleen door hem aan te kijken en te voelen wat hij jou te zeggen heeft. De angst te omarmen als het ware. En dat is nu net waar je geen zin in hebt! Vaak zit er een oud patroon of verhaal achter die angst. Iets dat heel lang geleden gebeurd is en dat nu, wellicht in een andere vorm, terugkomt. Denk aan oude machtspatronen, zoals hoe verhoud je je tot autoriteit? Zou je dat dan op dit moment, nu je volwassen bent, wel aan durven kijken, ook al vind je dat heel spannend? Heel voorzichtig kijken en voelen waarom je er zo’n last van hebt?
Als je dat zou durven, los je het oude patroon op en kan de angst verdwijnen als sneeuw voor de zon. En wordt je vijver weer langzaam helder. Zodat je de schoonheid er weer van kan zien.
Als je het moeilijk vindt om zelf je vijver weer helder te krijgen, kan ik je helpen. Want het klopt dat het lastig is om zelf inzicht te krijgen in oude patronen/gebeurtenissen. Je hebt ze namelijk niet voor niets weggestopt. Dus schroom niet om contact met me op te nemen.

Zie ook het artikel in het Veldhovens Weekblad van 2020 hierover.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *