(Meer dan) goed genoeg!

(Niet) goed genoeg voelen

Een van de grootste angsten waar veel mensen mee worstelen is dat je niet goed genoeg bent.
Je voelt jezelf niet goed genoeg in je werk of als ouder ben je van mening dat je tekortschiet naar je kinderen.
Of je uiterlijk voldoet niet aan je schoonheidsideaal of je voelt dat je faalt als dochter, zoon of partner.

‘Ik ben niet goed genoeg’ is een overtuiging die bij tijd en wijle flink de kop kan opsteken en je behoorlijk naar beneden kan halen. Je maakt je kleiner tegenover anderen of je trekt je terug in jezelf. Je voelt je niks waard of misschien vindt je de ander ook wel niet goed genoeg.

Verwachtingen van ouders

Vaak heeft het ermee te maken dat we als kind niet konden voldoen aan de verwachtingen die onze ouders ons stelden (ook al deden ze dat vaak onbewust). Je zocht erkenning en waardering voor je gedrag, maar je kreeg het niet, want er werd iets anders van je gevraagd wat je niet kon bieden, dus voelde je je tekortschieten. Je wilde het perfecte kind zijn van je ouders. En een kritisch stemmetje in jezelf zei dat je niet goed genoeg was.

Ook al weet je natuurlijk diep in je hart dat het niet waar is, want je bent voor 100% goed zoals je bent. Omdat we ons daarvan als kind niet zo bewust waren en het ook niet wilden voelen, stopten we het diep weg. We gaven onszelf (onbewust) de schuld dat we niet voldeden aan het ideaalbeeld.

Volwassene

Nu, als volwassen voelen we af en toe die pijn van toen. Ook al weten we dat we in onze basis allemaal goed genoeg zijn, maar weten is iets anders dan het ook zo te ervaren.

Wil je iets aan die negatieve overtuiging doen, dan kun je het beste bij jezelf gaan voelen dat je op dat moment niet genoeg was. Dat je dat zo ervaarde toen je kind was en het voor waar hebt aangenomen. Voel dat het te maken heeft met een oud patroon van vroeger en niet iets wat nu speelt. Neem je kind van toen als het ware op schoot en geef hem de liefde die hij toen ontbeerde.
Neem er echt de tijd voor, het is niet zomaar iets. Want vaak komen er emoties bovendrijven, zoals verdriet, eenzaamheid of teleurstelling. Maar als je die oude pijn toelaat klaart de lucht weer op en voel je dat het een oud stuk is van jezelf. Er komt weer ruimte en je voelt steeds meer: ik ben (meer dan) goed genoeg!

En mocht je er zelf niet uitkomen, neem dan contact met me op voor een consult. Dan kijken we samen waarom dit patroon je dwarszit.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *