Angst is niet reëel

Angst is niet reëel

Artikel uit het Veldhovens Weekblad-https://www.veldhovensweekblad.nl/nieuws/algemeen/18756/-angst-is-meestal-niet-reeel-

Angst is een ruim begrip, je keert je in jezelf omdat je ergens bang voor bent.

Angst kan heel breed zijn maar ik versta daaronder geen angststoornissen. Ik ben er, wat oneerbiedig, meer voor de huis-,tuin- en keukenangsten van alledag, zoals angst voor eenzaamheid, angst voor je gezondheid, faalangst of angst voor afwijzing. Iets wat je zelf niet altijd in de gaten hebt, maar sluimerend aanwezig is.” Aan het woord Carolijn van Gorkum, angsttherapeute met een eigen praktijk, ‘Van Angst naar Vertrouwen’ genoemd.

VELDHOVEN – Volgens Van Gorkum is angst vaak geworteld uit een ver verleden en kan al spelen in de babytijd. De baby die angst voelt als die niet op tijd zijn eten krijgt. Van Gorkum: “Mensen doen vaak dingen niet, terwijl ze ze wel zouden willen doen. Ze praten het goed zoals: ‘Ik wil graag auto gaan rijden, maar nu nog even niet’. Ze zien niet in, dat ze zichzelf beperken door iets niet te doen. Ze houden zichzelf gevangen in hun eigen ding. Angst is ook vaak een taboe, het is niet stoer als je op een feestje vertelt waar je gisteren zo bang voor was. Angst, bijvoorbeeld voor je gezondheid, is een sluimerend iets wat je bezig houdt. Het is meestal niet reëel. Als je bang bent voor een naderende auto is dat goed, anders zou je gewoon oversteken.”

Vrij

Een mens heeft gemiddeld zo’n 60.000 gedachten per dag en van de meeste daarvan, ook van de angsten, is hij of zij zich niet eens bewust. Een mens geeft voorrang aan zijn hoofd, terwijl hij iets van binnen wel erg graag wil. In de praktijk van Van Gorkum wordt een traject van 5 sessies gevolgd, onder het motto: ‘Voel je vrij’, omdat angst meestal een dieperliggend probleem is dat graag de kop opsteekt op onverwachte momenten. Tussen de sessies zit meestal zo’n 3 weken waarbij iedereen tijd en ruimte krijgt om een en ander te verwerken. Een traject duurt daarom gemiddeld zo’n 4 tot 5 maanden.

Bloei

Van Gorkum werkt veel op intuïtie. “Ik voel gewoon dat er zoveel meer te doen is aan angst. De kern is dat iedereen ergens goed in is, maar je komt niet tot bloei. Ik gun het andere mensen, dat ze niet in hun angst blijven zitten maar uit hun kooi komen, Je krijgt meer inzicht in hoe je gedrag is. Bewustwording is de eerste stap, daarna kun je het veranderen. Ik ben geen wonderdokter, de mensen moeten het zelf doen, je bent zelf verantwoordelijk. ‘t Is zonde als een mens door angst niet tot bloei komt, je blijft in de knop en dan ziet niemand hoe mooi je bloem is. Blijf niet in je comfortzone zitten, terwijl het daarbuiten zoveel leuker is!”

Donderdag 21 maart geeft Carolijn van Gorkum een lezing over angst in de podiumzaal van de bieb in de serie KennisMakers, van 19.00 tot 20.30 uur. De lezing is interactief en Van Gorkum reikt tips aan hoe angst in de ogen te kijken. De entree is gratis. Vooraf opgeven bij de bieb is raadzaam.

www.rakeinzichten.nl

 

 

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *