Uitstellen, herken je dat?

Uitstellen

We kennen het allemaal: je moet een bepaalde klus doen, maar op de een of andere manier komt het er niet van. Je schuift het telkens voor je uit en het gekke is: vaak doe je dat niet eens bewust! Voor je het weet is er alweer een week voorbijgevlogen die zich heeft opgevuld met andere belangrijke zaken. En die beren gaan echt niet weg.

Dit noemen we uitstelgedrag en ik heb nog nooit iemand gesproken die daar geen last van heeft. Ik kan je verklappen dat ik met deze blog behoorlijk aan het uitstellen ben geweest, vandaar deze keuze voor dit thema ;-).

Oorzaken van uitstellen

Nu kan ik je in dit blog allerlei tips geven om haalbare doelen te stellen of er niet aan toe te geven, maar ik kijk veel liever naar de oorzaak van dit gedrag. Want waarom stellen we iets uit, waarvan we toch weten dat we het moeten afmaken?

Dit zijn heel vaak angsten, die je soms niet als angst onderkent. Denk eens aan:

Angst voor kritiek of afwijzing of dat je niet goed genoeg bent

Angst om het fout te doen, want het moet perfect zijn

Angst omdat je niet weet waar je moet beginnen, want de klus is te groot

Angst om het alleen te moeten doen

Angst omdat het nieuw of onbekend is

Angst voor conflicten

Angst om zichtbaar te worden  

Angst om te falen of angst voor succes 

Angst om iets te verliezen

Om deze vervelende gevoelens niet te hoeven voelen, drukken we ze weg, trekken een zak chips open en eten onze onrust weg, want wat als het mislukt of er komt gedoe van?…
Ook gaan we allerlei redenen in ons hoofd bedenken om het uitstellen goed te praten, zoals: “Ik heb nu geen tijd, want dit moet eerst gebeuren”, of “Nu regent het, morgen wordt het beter weer”. Je voelt je dan weer goed, al duurt dat geluksmoment maar even.

Uitstellen kost veel energie

Weet je dat dit uitstelgedrag je bergen energie kost? Want die ‘ratten’ knagen ondertussen maar door in je hoofd en de klus blijft gewoon liggen. En jij houdt jezelf voor de gek met allerlei argumenten die je bedenkt om jezelf goed te praten. Dat is nog het ergste!

Wat kun je doen aan uitstellen?

Wat is dan een slimme actie als je merkt dat je iets aan het uitstellen bent?
Kijk eerst eens naar de lijst hierboven en voel of het met een van deze angsten te maken heeft. Misschien was je je daar nog niet bewust van.

Is het antwoord JA? Ga er dan eens rustig voor zitten en laat die angst eens goed tot je doordringen. Loop niet voor de beer weg (want hij bijt niet) en trek geen zak borrelnootjes open! Accepteer gewoon dat die angst er zit. De weerstand tegen die klus mag er zijn, want besef dat het niet zozeer het project zelf is, maar de angst voor iets eromheen (de tijdsdruk, of het is nieuw of je moet het alleen doen). Doe dit elke keer als je merkt dat je weer aan het uitstellen bent.

En wat als je niet begrijpt waarom je iets uitstelt?

Is het antwoord NEE op de vraag of je iets uitstelt vanwege een angst hierboven uit het lijstje? Misschien is de oorzaak van je uitstelgedrag je nog niet duidelijk?
Praat dan met mensen uit je omgeving of je werk over je uitstelmanoeuvres en vraag of zij een idee hebben waarom jij deze taak voor je uitschuift. Laat hen de lijst met oorzaken van uitgestelgedrag zien. Vaak zien anderen het beter dan jezelf waar het mee te maken heeft, want zelf heb je blinde vlekken. Je kunt ook een afspraak met me maken, dan kijken we samen wat er onbewust zit.

Niet meer uitstellen

Als je helder hebt wat de onderliggende, (onbewuste) redenen zijn voor je uitstelgedrag kun je die gaan aanpakken. Je hoeft dus geen kostbare tijd meer te verspillen met dralen. In mijn geval stelde ik deze blog uit omdat ik bang was dat het niet goed genoeg was (angst voor afwijzing). Het feit dat deze tekst voor je ligt, is dus een overwinning op mezelf.