Tussen ooit en nooit zit maar één letter verschil

Uitstelgedrag

Misschien heb jij ook wel een to-do lijstje in je agenda van dingen die je zeker nog eens wil ondernemen. Bijvoorbeeld je familiestamboom op papier zetten, die creatieve cursus volgen, gids worden voor de natuurclub in je woonplaats, of eindelijk die pelgrimstocht gaan maken. Allemaal voorbeelden die ik in mijn omgeving hoor van mensen die zeggen dat ze dat ooit nog willen gaan doen.

En het zit ‘m juist in dat ene woordje OOIT:

Wat betekent ooit?

Ooit wil zeggen: ik doe het nu niet, maar als (ik):

 • … tijd heb
 • … geld heb
 • … met pensioen ben
 • … meer ruimte in huis heb
 • … de kinderen op de middelbare school zitten of de deur uit zijn
 • … me energieker voel
 • … mijn angsten of twijfels heb overwonnen

Zo zijn er heel wat mitsen en maren te bedenken om die boeiende cursus niet te gaan doen. En niet die fotoalbums te gaan maken van die prachtige zomervakanties. En ondertussen jezelf tevreden te stellen met de illusie dat het OOIT nog gaat gebeuren. Want dat is meestal een illusie, dat kan ik je verzekeren. Misschien heb je nu inderdaad minder tijd of geld, maar je weet ook niet of dat over een aantal jaren beter zal zijn. Wellicht zijn er dan andere tegenvallers waardoor je denkt: Had ik het toen maar wel gedaan.…

Tussen ooit en nooit zit maar één letter verschil.

Als je iets echt diep van binnen wilt, valt er altijd wel wat te regelen: oppas voor de kinderen, een onverwachte geldbron, of een avondje voor jezelf. Maar eerst moet je bij jezelf achterhalen waarom je allerlei uitvluchten verzint en het voor je uitschuift, wat daar bewust of onbewust onder zit. Is het soms angst voor iets nieuws?

Hoe weet je nou dat je iets echt heel leuk vindt om te doen?

Hoe weet je nu dat iets voor 100% bij jou past?

 1. Als je ogen gaan sprankelen en je hart een sprongetje maakt Je merkt dat je blij wordt, als je aan de activiteit denkt, ook al heb je misschien tig argumenten om het niet te doen.
 2. Als de gedachten aan de activiteit in je hoofd blijven hangen Op de meest onverwachte momenten flitst het door je hoofd en voel je je blij worden. Je maakt je voorstellingen hoe het zal zijn als je eraan begint.
 3. Als het een activiteit is die je vroeger als kind al heel leuk vond om te doen. Ga eens na wat dat bij jou was. Struinde je graag door de bossen, vond je het leuk om aan oude apparaten te sleutelen of was je altijd met knutselspullen in de weer? Dan zijn dit nog steeds dingen, die jou in je kern raken.
 4. Als mensen uit je directe omgeving zeggen dat het echt iets voor jou is. Familie en goede vrienden weten vaak beter dan jijzelf waar jouw hart blij van wordt. Dus ga zeker eens bij hen te rade. Zij hebben ook geen last van alle tegenstribbelingen waar je zelf mee worstelt om het toch maar niet te doen.

De moraal van dit verhaal: Ga nu ondernemen wat je echt wil, want je leeft nu, dus doe het!