Meer rust in je hoofd

Meer rust in je hoofd

Met één druk op de knop je hoofd resetten?

Een tijdje geleden was mijn telefoon zo traag dat ik besloot hem te resetten. Allemaal dingen die ik gedownload had (waarvan ik niet eens wist dat ze erop stonden) zorgden ervoor dat mijn mobiel steeds langzamer werd. 
Zo kun je het ook vergelijken met ons onderbewuste: er spelen van allerlei achtergrondprogramma’s in ons hoofd, die je niet direct merkt. Maar deze programma’s oefenen wel een grote invloed uit op ons dagelijks leven. En ondertussen kosten ze ons een enorme berg geheugen.

Knagende gedachten

Iedereen kent het: knagende gedachten, die de hele dag door je hoofd knabbelen en je ’s nachts uit je slaap houden. Op de achtergrond weliswaar, maar ondertussen kosten je ze veel energie, meer dan je wilt geloven. Omdat je er niet aan wilt denken, druk je de gedachten weg. Of je bagatelliseert het met zinnen zoals: ‘Het komt wel goed’, ‘Nu even niet aan denken’, ‘Er zijn ergere dingen’ enz. Helaas is er geen programmaatje waar je met één druk op de knop alles in je hoofd kunt resetten.

Een voorbeeld van knagende gedachten:

Thema Gedachten
Onrust op je werk ‘Ik heb er geen grip op, maar het knaagt aan me’
Je kind dat niet graag naar school gaat ‘Ik weet me er geen raad mee’
Een familielid dat ernstig ziek is ‘Ik maak me grote zorgen hoe het verder moet’
Een ontevreden gevoel over jezelf ‘Doe ik wel de goede dingen?’
Je gezondheid ‘Ik voel me al weken niet fit, misschien mankeer ik wel iets’

Hoe kun je meer rust in je hoofd krijgen?

Allereerst is het van belang de dingen die (onbewust)op de achtergrond spelen zichtbaar te maken. We stoppen ze het liefste weg, ook al doe we dat meestal onbewust. Je wilt de realiteit niet onder ogen zien. Want we denken: als we onze gedachten in ons hoofd niet voelen, zijn ze er toch gewoon niet? Net zoals je met de gordijnen dicht kan denken dat het heerlijk zonnig is. Terwijl het buiten pijpenstelen regent.

Noteer je sluimerende gedachten evt. op een stuk papier. Als je ze zichtbaar maakt, geef je jezelf toestemming dat ze er zijn, ook al zou je misschien liever willen dat je er geen last van had, maar het is nu eenmaal toch zo, dus kun je het maar beter accepteren dat het zo is.

Kies een thema uit dat je bezighoudt

Je kunt niet alles tegelijk aanpakken, dus kies het belangrijkste thema uit en werk dat verder uit. Bedenk en voel welke gevoelens jij bij dat onderwerp hebt, net zoals ik dat gedaan heb in mijn schema hierboven. Het kan even duren voor je erachter komt welke emotie er bij dat thema hoort, want dat heb je misschien diep weggestopt. Misschien kun je hulp vragen van een vriend(in) of een professional. Laat die emoties er zijn. Je merkt misschien dat het je rust geeft, als je de gevoelens er laat zijn en ze niet meer wegdrukt.

Nadat je je bewust bent geworden van die verborgen gedachten op de achtergrond is het de kunst om ze niet meer in hun laatje terug te stoppen. Zet de deur wagenwijd open en laat ze er zijn. Mijn ervaring is dat er dan helderheid komt. Het feit dat je ze (h)erkend hebt is het belangrijkste. Dat de realiteit er mag zijn.

Reacties zijn welkom.